זה כבר רשמי – הטמפרטורות יורדות, יש ניחוח של גשם באוויר, וזה הזמן המושלם להכין מאכלי חורף עשירים. מלבד מרקים חמים וטעימים, נזידים הם מאכל החורף האידאלי, וכשמדובר בנזיד בקר – זה תענוג של ממש. המתכון הבא כולל בתוכו נתחי בשר עסיסיים, ירקות ותיבול חורפי טעים במיוחד. המנה עשירה ומשביעה, כך שהיא מתאימה בדיוק לחורף, אבל אנחנו בטוחים שתרצו להכין אותה גם בחודשים החמים יותר של השנה.
רכיבים:
• 11/2 קילו נתח צ'אך ללא עצמות (משויש היטב), חתוך לחתיכות בגודל 1 סנטימטר עד 2 סנטימטר
• 2 כפיות מלח
• 1 כפית פלפל שחור גרוס טרי
• 3 כפות שמן זית
• 2 בצלים צהובים בינוניים, חתוכים לקוביות גדולות
• 7 שיני שום, קלופות ומרוסקות
• 2 כפות חומץ בלסמי
• 1-1/2 כפות רסק עגבניות
• 1/4 כוס קמח לבן (מסמיך את הנזיד)
• 2 כוסות יין אדום יבש
• 2 כוסות ציר בקר (ניתן לקנות מוכן, או להכין מאבקת מרק בקר)
• 2 כוסות מים
• 1 עלה דפנה
• 1/2 כפית טימין מיובש
• 1-1/2 כפיות סוכר
• 4 גזרים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 2 ס"מ
• 1 קילו תפוחי אדמה קטנים, חתוכים לשניים
• פטרוזיליה טרייה קצוצה להגשה (לא חובה)
אופן ההכנה:
1. חממו את התנור ל-160 מעלות, והניחו רשת במרכזו.
2. יבשו את בשר הבקר באמצעות טפיחות עדינות עם נייר מגבת, ותבלו במלח ובפלפל. בסיר כבד שמתאים לתנור, חממו כף אחת משמן הזית על להבה בינונית-גבוהה, עד שהוא חם. השחימו את נתחי הבשר ב-3 מנות (אל תצופפו יותר מדי חתיכות כי זה יגרום להשחמה לא אחידה), הפכו עם מלקחיים וטגנו כ-5 דקות לכל מנה; הוסיפו עוד כף שמן לכל מנת בקר. העבירו את נתחי הבשר הצלויים לצלחת גדולה והניחו בצד.
3. בסיר שבו טיגנתם את הבשר, הוסיפו את הבצל, השום והחומץ הבלסמי; בשלו, תוך ערבוב בכף עץ, וגרדו את חתיכות בקר מתחתית המחבת, במשך כ-5 דקות. הוסיפו את רסק העגבניות ובשלו למשך דקה.
4. הוסיפו לסיר את בשר הבקר עם המיצים שלו ופזרו מעל את הקמח. ערבבו בכף עץ עד שהקמח "נמס" – 1 עד 2 דקות. הוסיפו את היין, מרק הבקר, המים, עלה הדפנה, התימין, והסוכר. ערבבו עם כף עץ כדי לשחרר חתיכות חומות מתחתית המחבת והביאו לרתיחה. כסו את הסיר במכסה, והעבירו לתנור שחומם מראש למשך שעתיים.
5. הוציאו את הסיר מהתנור והוסיפו לנזיד את הגזר ותפוחי האדמה. כסו והכניסו בחזרה לתנור למשך כשעה נוספת, או עד שהירקות מבושלים, המרק מסמיך והבשר רך. הוציאו את הסיר, שלפו את עלה הדפנה, טעמו ותקנו תיבול, במידת הצורך. הגישו את התבשיל חם – או תנו לו להגיע לטמפרטורת החדר ואז אחסנו במקרר למשך הלילה או עד להגשה. קשטו בפטרוזיליה טרייה, אם תרצו.